Tuesday, October 26, 2010

MehnahMU


" Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: "Kami telah beriman", sedang mereka tidak diuji lagi?- Surah Al-Ankabut Ayat 2

"Tiada suatu bencanapun yang menimpa di bumi dan (tidak pula) pada dirimu sendiri melainkan telah tertulis dalam kitab (Lauhul Mahfuzh) sebelum Kami menciptakannya. Sesungguhnya yang demikian itu adalah mudah bagi Allah. (Kami jelaskan yang demikian itu) supaya kamu jangan berduka cita terhadap apa yang luput dari kamu, dan supaya kamu jangan terlalu gembira terhadap apa yang diberikan-Nya kepadamu. Dan Allah tidak menyukai setiap orang yang sombong lagi membanggakan diri".-Surah Al-Hadid Ayat 22-23

Hampir sebulan tak keluarkan entry. Kotak email pun baru dibuka. Selepas raya datang pelbagai ujian dari Allah SWT kepada hamba ini. Mana mungkin saya yang mengakui beriman kepada Allah SWT sedang saya tidak diuji. Walhal umat terdahulu, dan orang - orang selain saya diuji..entry kali ini sekadar ingin mengucapkan terima kasih dan tahniah kepada teman-teman yang menghantar undangan perkahwinan, ada juga yag sekadar email dan sms. Tidak kisah la yang mana pun. Ada yang baru lepas dan akan menyusul cuti sekolah ini.. Alhamdulillah, kalian dipilih oleh Allah SWT untuk terus melaksanakan perjuangan dalam agama Allah melalui perkahwinan. Moga ianya direstui dan diredhai.

Saya teringat kisah hidup Nabi Ayob a.s bilamana baginda sakit. Diuji Allah SWT sedemikan rupa. Bila sakit terlantar sakit begini, yang tidak seteruk Nabi Ayob a.s, saya bersyukur kepada Allah SWT kerana ini mungkin satu mehnah. Mehnah yang saya mengharapkan dapat menghapuskan dosa saya, sebagai ganti hukuman di akhirat. "Setiap musibah yang datang menimpa mukmin, baik berupa wabah, rasa lelah, penyakit, rasa sedih, sampai kekalutan hati, pasti Allah jadikanya pengampun dosa-dosanya" Bukhari&Muslim. Sejak dari awal bulan dalam keadaan begini. Hanya pelbagai jenis ubat diberi doktor. Moga ianya cepat sembuh. Ianya datang bertimpa. Ini perancangan dari Allah SWT untuk saya. Mana ditahu akan hikmah dari ujian ini. Hikmahnya akan cuba saya cari. Bila pulih? mahu secepatnya sebab ianya hampir sebulan. Walhal ianya mungkin mengambil masa berbulan atau bertahun. Tetapi Nabi Ayob a.s bertahun lamanya menanggung dengan penuh sabar.

Dari Abu Hurairah R.A, dari Rasulullah SAW bahawa beliau menzirahi seseorang yang sedang sakit demam, yang disertai Abu Hurairah. lalu beliau bersabda :
”Bergembiralah, kerana Allah Azza wa Jalla berfirman, ‘Inilah neraka-Ku. Aku menganjurkannya menimpa hamba-Ku yang mukmin di dunia, agar dia jauh dari neraka pada hari akhirat.” (Ditakhrij Ahmad, Ibnu Majah, dan AL-Hakim. Menurut Syaikh Albani: isnadnya shahih)

* tidak tahu bila lagi boleh keluarkan entry. melihat kepada tahap kesihatan dahulu yang mengizinkan. InsyaAllah..