Monday, May 10, 2010

Hari hari, hari ibu

Seorang lelaki datang kepada NAbi s.a.w dan bertanya : Siapakah manusia yang berhak aku layan dengan sebaik-baiknya? Nabi s.a.w menjawab : Ibu kamu. Lalu lelaki itu bertanya : kemudian siapa? Nabi s.a.w menjawab : Ibu kamu. Lalu lelaki itu bertanya : kemudian siapa? Nabi s.a.w menjawab : Ibu kamu. Lalu lelaki itu bertanya : kemudian siapa? Nabi s.a.w menjawab : Ayah kamu
( sahih bukhari)

ibunya telah mengandungnya dengan menanggung susah payah surah al-Ahqaf 46

(Ketika dia hendak bersalin) maka sakit beranak itu memaksanya (pergi bersandar) ke pangkal sebatang pohon tamar (kurma); dia berkata: “Alangkah baiknya kalau aku mati sebelum ini dan menjadilah aku sesuatu yang dilupakan orang dan tidak dikenang-kenang!” surah maryam ayat 19


"Jadi tak balik kedah"? emak bertanya pada saya. " tak tau lagi. ada kelas minggu ni. penuh la jadual. nak balik, tapi tu la.." saya menjawab. "emm.." emak sekadar meng'iya'kan sahaja. "insyaAllah, awal bulan depan. nak rehat. bulan depan exam" saya beri harapan pada emak.

"tau dah, mesti minta balik kedah punya. memang nak balik, jadual penuh pulak. cuba jugak la balik. lagi pun memang nak balik la. lama tak balik rumah. hari sabtu dan ahad bulan mei memang penuh dengan kelas. kalau ada janji pun, lepas kelas je boleh jumpa. minum dengan kawan2" monolog saya sendiri.

itu semua bagi saya komitmen yg perlu diberi perhatian serius. ya! sebagai anak, tanggungjawab kepada ibubapa adalah satu kemestian! tambah pulak saya la satu-satunya anak lelaki. rasa terpukul jika memandang sebelah mata soal ini. "salah satu amlan yang dibawa pada kematian kelak, doa anak yg soleh. bagaimana hendak berdoa jika tiada rasa tanggungjawab dalam diri" saya cuba berbahas dengan diri sendiri.

emak seorang yang tidak banyak "kerenah"nya dengan saya. mungkin saya sebagai seorang lelaki. dan saya bukanlah anak manja kepada emak mahupun ayah. tiada istilah anak emak atau anak ayah. soal tanggungjawab sebagai anak lelaki kena saya mesti study untuk itu.. "anak emas" mungkinlah..hehe..hero sorang. dari kecil lagi emak, perwatakan emak banyak menunjukkan satu keperluan yg kena buat. jarang emak mengarah pada saya. emak lebih suka menunjukkan perbuatan yang akhirnya akan mendorong saya untuk lakukan sesuatu. ini " strategi" emak dari dulu. garang? biasa la. sikit je la. buat salah pun kadang ada garang, tak salah pun ada jugak garangnye. buat tak betul pun macam tu jugak. bagi saya ini praktikal untuk anak-anak. tegas seorang ibu. jagn garang/tegas sahaja ketika si anak melakukan salah. cukup saya katakan dia, emak terbaik saya. yang itu je la emak saya.

ingat saya lagi, masa sekolah dulu..bila dh belajar itu ini dalam Islam, timbul pulak rungutan. "aduih, sorang anak lelaki pulak ini. banyak pikul" garu kepala saya. tapi itu mungkin lbh10thn dahulu. " teruklah kalau aku merungut. parents wat macam-macam, nak merungut apa lagi. kena jaga je pun. tanggungjawab. kalau anak aku tak jaga aku, itukan akibatnya aku mengabaikan ibubapa sendiri. lagi pun syurga aku ada pada ibu, selamanya. tak ade pindah tmpt hatta dah punya isteri sekalipun. tak de sebab untuk aku tak boleh jaga mereka. THIS IS MY JOB!" saya motivasikan diri saya suatu ketika dahulu. dan sehingga ini, itu tag line yang saya lekatkan dalam diri sebagai bukti saya sebagai seorang anak. Ya, semua itu adalah satu proses tindakan. proses yg memerlukan saya ada rasa tanggungjawab.

Unutk emak, terima kasih dari saya untuk dari mula saya "menginap" diperutmu sehinggalah hari ini. terima kasih segalanya. sebagai anak, adalah menjadi matlamat saya untuk sentiasa melengkapkan dan menzahirkan tanggungjawab saya kepada emak. ini perintah dari Allah dan RasulNYA. terima kasih jugak pada abang2 hijjaz sebab amik emak saya sebagai ibu untuk lagu Belaian Ibu. boleh jugak buat "ole-ole" dengar selalu masa driving ke. automatik ingat dia....jom pakat berbakti pada ibubapa kita