Friday, February 4, 2011

Sebuah Pertemuan

Hai sekalian manusia, bertakwalah kepada Tuhan-mu yang telah menciptakan kamu dari seorang diri, dan dari padanya Allah menciptakan isterinya; dan dari pada keduanya Allah memperkembang biakkan laki-laki dan perempuan yang banyak. Dan bertakwalah kepada Allah yang dengan (mempergunakan) nama-Nya kamu saling meminta satu sama lain dan (peliharalah) hubungan silaturrahim. Sesungguhnya Allah selalu menjaga dan mengawasi kamu.
An-Nisaa Ayat 1

"Ini mesti suara Ustz.Halizal nie. Deras macam ni, conform dah ni". Teka saya tatkala melangkah masuk ke dalam masjid Penghulu Him. "Kan betui" jawab saya sendiri sambil tersenyum. Senyum dek kenalan yang saya kenal kerana kami sama-sama masih lagi menuntut di Fakulti Pengajian Islam, Jabatan Syariah UKM. Pelajar dari KUSZA. Saya kurang tahu tahun berapa ketika beliau tamat. Kira senior KUSZA la ni. Yang pastinya, saya kagum dengan beliau. Bersyukur kerana dapat mengenalinya. Sangat suka berdamping dan cintakan orang alim, dan ulama. Moga Allah swt memberikan kemudahan dan ruang serta ilmu dalam perjuangan untuk menegakkan agama Islam. Beliau aktif memberi tazkirah, kuliah-kuliah di sekitar negeri Kedah ni. Kalau kena hari jumaat, khutbah sekali la. Maknanya hari ni dua kali la saya dengar beliau menyampaikan ilmu. Itu cerita tentang beliau.

Satu lagi,

Bilamana nak mulakan langkah kaki setelah selesai sudah Solat Jumaat, diiringi solat sunat selepasnya, ada "makhluk" "menangkap" saya. Terkejut dek tak sempat lagi nak mulakan langkah dan bangunkan kepala ni. "Assalamualaikum, Allahu Akbar" Zainal memberi salam. "Wa'alaikumussalam warahmatullahi wabarakatuh, Allahu Akbar" jawabku. Kami berpelukan seperti sudah lama tak bertemu(memang lama pun..hihi). Masing-masing bertukar khabar. Sempat saya bertanyakan khabar mengenai Mesir. Alhamdulillah, sahabat sorang ni tak ada apa-apa. Selamat katanya. Jauh tinggi dari saya, kena melangut saya kalau nak memandangnya. Tak seperti di SMAI dulu, Zainal pelajar yang pintar, cerdik, baik orangnya. Sangat baik. Bukan hendak apa-apa, tetapi itulah yang selayaknya pujian dia dapat. Alhamdulillah, nak bernikah katanya tahun ni. Seronok saya mendengar berita baik, niat baik teman sorang ini. Classmate di Mesir katanya. Moga dipermudahkan urusan. Kami tak sempat berbual panjang dek Zainal pun sebenarnya baru 24jam tiba di sini, dan ayahnya dan adik-adik dah menanti untuk balik ke rumah. Jadi kami berpisah dengan saya panjatkan rasa penuh syukur kepada Allah diatas pertemuan hari ni. Doa mengiringi agar Zainal dirahmati dan diredhai Allah serta ahli keluarganya. Pertemuan hari ini, yang dalam tempoh kurang 2 jam sedikit sebanyak mengubat duka yang melanda hati ini.

Itulah kemanisanya dalam bersaudara. Ya, orang beriman itu bersaudara. Atas dasar Iman dan Islam maka lahirlah ukhuwah islamiah. Makanya, tidak hairanlah salah satu golongan yang mendapat naungan Allah swt pada hari yang tiada naungan melainkan naungan Arasy Allah swt iaitu dua orang yang berkasih sayang kerana Allah, bertemu dan berpisah untuk mendapat keredhaan Allah swt. "Moga aku juga seperti itu." bisik nuraniku ini. Mana ditahu aku juga termasuk didalam golongan itu. Jika hendak dikira amal ibadat, hanya sedikit itu yang agak nampak atau tidak sahaja, jauh lagi kelayakan untuk masuk syurga Allah swt.

Sesungguhnya Allah menyuruh kamu menyampaikan amanat kepada yang berhak menerimanya, dan (menyuruh kamu) apabila menetapkan hukum di antara manusia supaya kamu menetapkan dengan adil. Sesungguhnya Allah memberi pengajaran yang sebaik-baiknya kepadamu. Sesungguhnya Allah adalah Maha Mendengar lagi Maha Melihat.
An-Nisaa Ayat 58

Saya tak mahu bercerita mengenai Mesir. Kerana bukan sahaja Mesir, Yaman, Jordan, Tunisia dan beberapa negara lain turut sama keadaanya. Cuma tidak "sehebat" Mesir, Hoosni berjaya menjadi pemimpin yang menzalimi rakyat. Dikala dia bermewah-mewah, rakyatnya melarat. Ada yang tinggal di jalanan, kubur, pondok, dlln . Indonesia pun akan mengalami perkara yang sama. Kerna sejak Pak Suharto bukan lagi memerintah, modul Liberal mula merebak dan dipertonjol di Negara Indonesia. Sangat bahaya. Malaysia? masih lagi dalam zon selesa walaupun didalam "diri" sedang mencongak agenda masing-masing. Bercerita tentang politik ini agak letih dibuatnya. Letih bilamana kalau berpandukan Yahudi yang dianggap "kuasa besar dunia, polis dunia". Siapa mereka sampai nak "menyibuk" hal ehwal negara lain? Apa haknya mereka ini nak menentukan siapa yang akan naik jadi pemerintah? sudahnya, lihatlah hari ini. Inilah pertembungan barat dan timur. Yang sebenarnya pertembungan antara Yahudi laknatullah dengan Islam. Mereka lupa, di timur itu orang-orang Islam. Moga Allah memberi kemenangan ke atas kaum muslimin. Islam sudah memberikan panduan untuk mencari pemimpin. Hatta, sejarah juga telah mencoretkan kepimpinan Islam itu. Cukuplah jika hendak mengambil pemimpin Islam sebagai contoh yang paling sebelum ini iaitu Sultan Al-Fateh. Dia adalah sebaik-baik pemerintah, dan memiliki sebaik-baik tentera.

Khabarkanlah kepada orang-orang munafik bahawa mereka akan mendapat seksaan yang pedih. (iaitu) orang-orang yang mengambil orang-orang kafir menjadi teman-teman penolong dengan meninggalkan orang-orang mukmin. Apakah mereka mencari kekuatan di sisi orang kafir itu? Maka sesungguhnya semua kekuatan kepunyaan Allah.
An-Nisaa ayat 138-139

Kiranya sampai disini sahaja dulu. Untuk entry akan datang, InsyaAllah ada menyusul dalam tempoh terdekat ini.