Friday, December 23, 2011

Ape kata Fiqh?

Kes murtad dibicara di mahkamah sivil

Oleh KU MOHD. RIZDUAN KU ABDUL RAHMAN
kurizduan.kurahman@kosmo.com.my

PUTRAJAYA – Kesemua perbicaraan kes murtad akan dibawa ke mahkamah sivil dan bukan lagi mahkamah syariah selepas Enakmen Kawalan dan Sekatan Pengembangan Agama Bukan Islam Kepada Orang Islam diselaraskan di seluruh negara.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata, sebelum ini tidak ada penyelarasan kerana ada pesalah dibicarakan di mahkamah syariah dan ada di mahkamah sivil.

“Kes murtad nanti akan berada di bawah mahkamah sivil dan bukan mahkamah syariah kerana jika mahkamah syariah, keseluruhan masalah tidak dapat diselesaikan sebab apabila disebut murtad ia membabitkan pelbagai pihak termasuk bukan Islam.

“Jadi, saya minta supaya Jakim (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia) mengatur pertemuan dengan majlis dan jabatan agama Islam negeri-negeri bagi memaklumkan kewujudan enakmen ini,” ujarnya selepas mengadakan pertemuan bersama enam pertubuhan bukan kerajaan Islam di sini kelmarin

*Saya kecewa. Saya terpaksa menyatakan pendirian saya. Saya kurang setuju bilamana kes seperti ini dibawa ke Mahkamah Sivil. Kemungkinan keputusan sivil dari kes seperti ini sangat besar. Sedangkan ianya mesti dibicarakan di Mahkamah Syariah berikutan murtad merupakan hal yang datang dari orang Islam. Mungkin kenyataan saya akan dibidas oleh mana-mana fakta undang-undang mungkin, tapi bagaimana dari sudut Fiqh dan Syariahnya serta falsafahnya? dimana roh Islam yang boleh kita lihat pada negara yang Islam sebagai agama Rasminya?

Kelihatanya seperti saya agak rasis jika tuduhan ini dilemparkan oleh golongan yang sangat bertolak ansur dengan golongan yang lain, tetapi persoalanya dimanakah peninggalan Al-Quran dan As-Sunnah yang sepatutnya menjadi panduan sepertimana dipesan oleh Nabi Muhammad s.a.w diletak dan diikuti?