Wednesday, December 28, 2011

1432H & 2012M: Aku Nak Jadi Lebih Baik

"Menangis bukanlah menunjukkan kelemahan diri, tapi kejujuran hati. Tiada pemandangan yang lebih indah daripada dirimu yang sedang di uji atau disakiti tapi tetap setia bermanja hati terhadap Tuhanmu"

1.Mulalah dengan mengubah diri sendiri, kita menjadi lebih yakin dengan diri sendiri. Orang lain juga akan lebih yakin dengan diri kita. Ini kerana mana mungkin jika kita mahu mengajak orang lain untuk berubah sedang diri kita masih berada pada takuk yang lama. Nanti orang kata kita ni seorang yang cakap tak serupa bikin. Cakap pandai tapi buat sendiri tak pandai.

2.Mula melakukan perubhan secara perlahan-lahan dahulu. Tidak dinafikan semamangnya sukar untuk terus berubah dalam masa yang singkat atau dalam tempoh sekelip mata sahaja. Jika ia dilakukan secara perlahan, dengan izin Allah kita akan dapat berubah seperti yang kita inginkan. Walaupun perlahan, kita akan dapat mengalami perubahan yang besar dalam diri kita.

3.Lakukan perubahan pada masa sekarang juga. Jangan bertangguh untk tempoh yang lama. Ini kerana, semakin lama kita bertangguh untuk berubah maka ia akan menjadi semakin melarat dan semakin susah untuk melakukanya. Perkara kecil akan jadi lebih besar jika ianya terus dibiarkan. Jadi ambilah masa yang ada sekarang untuk berubah dan mendapat hasil yang baik pada masa akan datang.

4.Berusaha untuk berubah dengan niat yang ikhlas dan lakukanya dengan bersungguh-sungguh. Kita perlu memaksa diri kita untuk berubah dengan sepenuh hati. Jika diri kita tidak dipaksa, kita seolah-olah memanjakan diri untuk berubah. Nafsu kita juga akan semakinn degil jika tidak dipaksa. Kawal nafsu kita dan jangan biarkan nafsu yang mengawal diri.

5.Apabila berjaya melakukan perubahan dalam diri maka kita perlu mengulangi perubahan tersebut sehingga ia akan menjadi sebati dengan diri kita. JIka perubahan itu dibirkan begitu sahaja, kita hanya berjaya untuk berubah seketika kepada takuk yang lama. Istiqamahlah! untuk kemajuan diri sendiri.