Tuesday, November 29, 2016

Sempena Tahun Baru - Lompong

Alhamdulillah, saya memanjatkan rasa syukur kepada Yang Maha Esa diatas segala nikmat yang dianugerahkan, dipinjamkan yang bersifat sementara kepada saya. Yang saya pasti dan yakin DIA akan menariknya bila-bila masa jika saya mengkufuri nikmatnya. Sudah jelas peringatan DIA berkenaan nikmat yang diberikan sepertimana yang disebutkan didalam Al-Quran.

Masuk tahun baru Islam, masa terlalu pantas dirasakan oleh saya. Usia pun menambah dengan angka baru. Amalan? saya tidak tahu hendak bercakap tentang kunatiti amalan sedangkan kualiti amalan masih lagi tidak memenuhi senarai semak untuk mendapat penarafan amalan gred A+. Setiap kali muhasabah diri, koreksi diri dengan sedalam dalamnya, kelompongan masih terasa dipelbagai sudut. Diri saya membuntu. Seperti menemui jalan mati. Apa harus saya lakukan Ya Allah?

Allah berfirman:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَلْتَنْظُرْ نَفْسٌ مَا قَدَّمَتْ لِغَدٍ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ

“Hai orang-orang yang beriman, bertakwalah kepada Allah dan hendaklah setiap diri memperhatikan apa yang telah diperbuatnya untuk hari esok (akhirat); dan bertakwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan.” (Al-Hasyr: 18).

Saya melihat kelompongan yang ketara itu, maka saya sedar disitu. Bahawa saya yakin Allah masih sayangkan saya. Mungkin!. Jika tidak bagaimana saya menyedari kelompongan itu, Ya! Allah masih sayangkan saya. Alhamdulillah. Jika tidak saya menyedari kelompongan itu, mungkin saya antara calon yang akan dibinasakan Allah. Mohon dijauhkan.

وَالَّذِينَ كَذَّبُوا بِآيَاتِنَا سَنَسْتَدْرِجُهُمْ مِنْ حَيْثُ لَا يَعْلَمُونَ

“Dan orang-orang yang mendustakan ayat-ayat Kami, nanti Kami akan menarik mereka dengan beransur-ansur (ke arah kebinasaan), dengan cara yang tidak mereka ketahui.” (Al-A’raf: 182).

Tetapi adakah saya menyesal melihat kelompongan yang ada? sedangkan ianya telah terjadi. Maka saya teringat akan mafhum sabda Nabi Muhammad s.a.w bahawa menyesal adalah taubat. Saya tidak boleh berpatah balik, melainkan saya tidak lagi memgulangi dan membuat lompongan yang sama sedangkan kelompongan yang ada saya telah benar-benar menyesal, TAUBAT!. Ya, kerana taubat mampu menghapuskan dosa. Mampu memberi aura ketakutan kita kepada Allah S.W.T. Saya mesti takut pada Allah. tidak boleh tidak. Kerana saya tidak mahu setiap nikmat yang di anugerahkan, yang pinjamkan dan yang dikurniakan kepada saya hanyalah samata-mata ISTIDRAJ!!!. Allahu rabbi. Saya cukup takut pada perkataan ISTIDRAJ, seolah-olah ianya senada seperti pepatah melayu BIAR PAPA ASALKAN BERGAYA!..Papa bukan beerti miskin, tiada duit, tetapi lebih kepada biar berharta tetapi dibenci, dan pelbagai lagi yang saya tidak suka menghuraikanya kerana tiada kebaikan padanya.

Tersedar saya dari memikirkan kelompongan yang ada. Saya hanya perlu bermuhasabah. Koreksi diri sedalam-dalamnya. Mana mungkin saya sebagai anak adam yang melakukan solat, puasa, zakat dan pelbagai amalan yang diperintahkan Allah boleh melihat dosa. Sedangkan kejahatan, kemungkaran , dibuat walaupun disedari atau tidak. Ya, hanya muhasabah, RECALL semula saya kedalam diri saya untuk SERVICE secara berjadual hati ini. Aib saya, saya mampu membuka dan melihatnya serta menghapuskanya. DELETE.

Mahu menjadi orang yang berjaya perlu muhasabah diri. Persiapkan diri untuk kehidupan abadi. Itu visi yang perlu dicapai. Jika tidak mempunyai visi tersebut, saya akan menjadi orang yang akan ditelan oleh dunia dan seisinya. Saya tidak mahu menjadi orang yang berangan-angan bahawa dosa saya telah diampunkan.