Tuesday, September 8, 2015

Tetap Lepak Selepas Kahwin(TLSK)-I

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang..
Alhamdulillah..

Usia perkahwinan saya mula melepasi angka 3 tahun. Orang kata pejam celik-pejam celik cepat masa berlalu..maka berlalulah masa-masa yang biasa dibuat ketika sebelum kahwin ditinggalkan begitu sahaja. Mana tidaknya, jika dikira masa sekarang, dengan urusan anak, isteri jadual sendiri perlu dipadamkan. Begitulah sebaliknya jika saya berada ditempat isteri saya.

Jika sebelum kahwin masa lepak dengan kawan-kawan boleh dikatakan berlaku saban hari dek kerana satu pejabat, diatur bila-bila pun, hari ini selepas berkahwin lepak tetap seperti biasa. Cuma, bezanya lepak bersama Isteri dan anak. Tidak kiralah dirumah mahupun di kedai makan. Waktu? seperti juga ketika bersama kawan-kawan dahulu. Tidak kira waktunya, baik tengah malam dan sebagainya. Kadang-kadang bila esok hari cuti, malam tersebut rasa nak tidur lambat.. Jadi bila perut mula berkeroncong, walaupun sudah jam 12 malam, Si Isteri on sahaja bila diajak keluar minum-minum. Si anak, bila dengar perkataan 'keluar' setuju sahaja..Begitulah saya, walaupun berkahwin tidaklah ketika usia muda sangat, tetapi angka 25/26 itu dan ketika sedang seronok dengan 'muda' itu saya cuba menjangkakan inilah juga apa yang isteri rasa dalam dunia dia juga. Saya masih ingat ketika mula berkahwin, saya mula berkira-kira adakah saya masih berpeluang mendaki bersama-sama kawan pada hujung minggu, bermain futsal tidak kira pa jua hari dan waktu, pergi ke sana sini bersama mereka. Tiada halangan ketika itu! Sekarang?

Sekarang masih lagi tiada halangan. Tiada siapa menghalang. Saya masih boleh lagi 'hiking', malah setiap bulan saya akan sertai Marathon/Larian sekitar Lembah Klang, masih boleh lagi melepak. Bezanya waktu dan anggotanya sahaja. Saya perlu sedar bahawa masa saya bersama keluarga diperlukan. Apatah lagi ketika ini anak saya memerlukan saya dan isteri bersamanya. Waktu yang ketika anak saya sedang melalui proses pendidikan yang diperlukan sewajar. Masakan tidak saya mahu lepaskan peluang ini? ohh..tidak.

Jika saya mahukan anak yang jauh lebih baik dari saya dan memiliki ciri-ciri seperti insan super (Sultan Muhammad Al-Fateh, Salahuddin Al-Ayubbi, Zaid Bin Harithah, Tariq Bin Ziyad, dan ramai lagi pemuda-pemuda Islam) maka saya mesti pastikan keperluan menjadi watak insan super melalui proses sewajarnya...

Bersambung..