Saturday, May 28, 2011

Sorotan Kuching

" Dan apakah mereka tidak mengadakan perjalanan di muka bumi dan memperhatikan bagaimana akibat (yang diderita) oleh orang-orang yang sebelum mereka Orang-orang itu adalah lebih kuat dari mereka (sendiri) dan telah mengolah bumi (tanah) serta memakmurkannya lebih banyak dari apa yang telah mereka makmurkan.Dan telah datang kepada mereka rasul-rasul mereka dengan membawa bukti-bukti yang nyata.Maka Allah sekali-kali tidak berlaku zalim kepada mereka, akan tetapi merekalah yang berlaku zalim kepada diri sendiri". (QS. 30:9)

Alhamdulillah, selamat pergi dan selamat balik dari Kuching, Sarawak. Hari khamis pagi flight Air Asia pukul 0945. Mak, akak dan Qistina hantar saya sehingga ke airport. Penerbangan selama 1 jam 45 minit ni terasa sekejap pula berbanding perjalanan dalam tempoh yg sama saya ke Labuan dahulu. Sampai disana, bas dari Kem. Pertahanan Msia(MINDEF) dah menunggu kami. lega bila sampai. Tapi masa agak cemburu. Sebab kena bersiap untuk ke Lembaga Air Kuching ( Kuching Water Board) di Batu Lintang. Perjalanan ke sana pun dah amik masa lebih kurang setengah jam. Bilamana melihat keadaan dan persekitaran sepanjang perjalanan, terasa jugak betapa diri ni mesti sentiasa bersyukur dengan kehidupan yang dikecapi dan dianugerahi ber
banding masyarakat dan penduduk disini. Agak susah dan ada kekurangan.
Bersama dengan pegawai kanan KWB (Kuching Water Board) di Sungai Sarawak Kiri. Sungai satawak ni ada dua cabang iaitu kiri dan kanan. Sungai Sarawak yang kiri diambil sebagai sumber air untuk diproses bagi kegunaan pnduduk di Kuching dan kawasan sekitarnya
Bergambar kenangan sebelum balik

Balik dari KWB, masa untuk rehat. Agak penat jugak kunjungan kerja di KWB. Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau Dan Air ( KeTTHA ) adalah kementerian yang bertangunggjawab dalam soal air ni. Tak kira la samada penyaluran air ini diselia oleh agensi, syarikat swasta mahupun kerajaan, masyarakat mesti mendapat bekalan air bersih untuk kegunaan harian. Bila tengok pada proses, cukup benyak. Leceh pun ada. Tapi Sarawak mewah dengan sumber air dan pengguna pun tak sehebat di semenanjung. Di semenanjung bekalan air itu ada dan banyak tetapi permintaan pun sama banyak. Msia beruntung kerana Allah swt anugerahkan air yang banyak. Buktinya, taburan hujan di Msia terlebih cukup untuk menampung dan memberikan sumber air sbg kegunaan harian. Malangnya, kita ada banyak sungai tetapi dicemari, kotor sehingga kalau nak rawat untuk air bersih pun akan menelan belanja yg sangat tinggi. Sikap masyarakat itu penting. Kawasan tadahan dan punca air kat semenanjung saya kurang tahu, tapi nak dibandingkan dengan Sarawak cukup banyak. Saya rasakan agak beruntung diberikan peluang sebegini, walhal saya hanya mempunyai latar belakang pendidikan dalam Pengajian Islam, dan saya mendapat kerja dalam bidang kewangan dan akaun dari Jabatan Akauntan Negara Msia(JANM) dan saya ditempatkan di KeTTHA. Ilmu kewangan saya belajar dan ilmu tentang air, tenaga, green tech pun ada. Menarik tu!Terima kasih Ya Allah.

Malam pertama di Kuching, saya amik kesempatan untuk solat jemaah di Masjid berdekatan. Kiri kanan hotel saya ada gereja, rumah ibadat orang Kristian. Sebab Kristian Aglicant ni kiranya top jgk di kalangan orang Iban Sarawak dan org Iban adalah peratus tertinggi di Sarawak diikuti Cina dan Melayu serta seterusnya. Jadi kalau nampak palang depa tu memang banyak la. Yang saya tau tentang Aglicant ni, made in UK la. Geng2 Ratu elizabeth tu. Sejarah kemunculan Aglicant disana. Saya berjalan hampir 1km untuk ke Masjid. Maghrib pun awal lebih krang pukul 0645 pm. Terasa kerdil bilamana berdiri menghadap Allah di rumahNYA. Melihat muslimin disana, sejuk mata memandang. Orang disana baik-baik. Balik hotel makan dulu, lepas tu melangkah kaki tengok suasana malam di Kuching, subhanallah cantik. Tapi kedai awal tutup. pukul 6@7 dah bungkus dah.

Hari kedua, pagi2 dah bangun. Subuh disana lebih kurang pukul 0500 am. Awal tu. Bersiap untuk ke Jabatan Ketua Menteri. Ada pertemuan dua hala disana sehingga tengahari. Pelbagai perkara dibincang dan dikongsikan.

Bersama Pengarah JKM

Habih di JKM, terus balik hotel, nak kena bersiap ke Masjid. 1245 pm masuk zuhur. Petang, siap balik dengan pakaian rasmi. Ada lagi travelnya. Balik dari travel dalam pukul 4 ptg, agak awal lagi. Jadi amik kesempatan gi jalan. Cuci mata. Tak ade beli apa pun. Tak tahu nak beli apa. Malam ada mesyuarat. Lewat habihnya. Dalam pukul 11 mlm. Kira dah macam pukul 12 malam. Habih mesyuarat, gi nyembang dulu dengan Ketua Pengarah Jabatan, macam-macam diborakkanya. Bilamana memikirkan soal pekerja, sangat berat hendak mengatakan itu boleh. Sebabnya sebagai kakitangan awam, Pelbagai Pekeliling dan Surat Pekeliling adalah panduan dan peraturan telah ditetapkan. Termasuk aspek kemudahan dan pelbagai lagi. Jadi, andai pekerja mahukan itu dan ini, agak sukar jika ianya melibatkan dasar. Tetapi jika sekiranya hanya melibatkan arahan dalam jabatan, sukar itu ada juga kerana perlu menundukkan barisan pihak atasan. Ini cabaran. Tapi itulah tanggungjawab. Pemimpin itu dilihat pada tanggungjawab yang dijalankanya bukan pada ketinggian darjatnya, tarafnya dan kepentinganya.

Hari ketiga, hari terakhir saya disini. Bila lagi mahu menjejajak kaki disini. Penerbangan petang ni, adalah pada pukul 1505. Pagi ini memang free habih. Perkara pertama saya lakukan, check-in dulu tiket. Nasib baik, boleh online. Habis, terus melangkah kaki ke Pasar Satok. hari Sabtu dan Ahad sahaja ada. Macam-macm dijualnya. Orang kata, kalau nak beli apa-apa, beli kat sini. Semua ada. dapatla beli 5 ekor ikan teruboknya. Itu pun jenuh mencari peniaga yang Islam. Lega bila jumpa, orang nogori, mari berhijrah berniaga disini. Jalan-jalan nampaknya. terus ke seberang sungai sarawak. Gi kedai kek lapis Dayang Salhah, org kata kedai ni terkenal. Tu yg pergi. Dapatla beli beberapa kek lapis. Nak beli banyak2 pun tak boleh, bila memikirkan beg dan bagasi, terus terbantut. Hadkan sahaja pembelianya.

Alhamdulillah, selamat dah sampai terminal LCC. akak dan mak dah sedia menanti. Flight delay selama 20 minit, jadi lambat sampainya. Huh, penatnya. Alhamdulillah, segalanya berjalan lancar. Penat!

"Ya Allah, terima kasihku kepadaMU atas segala yang KAU berikan padaKU. Jadikan aku hambaMU yang sentiasa bersyukur, hindarilah aku dari menjadi hambaMU yang kufur"